Duurzaamheid

EEN AANPAK DIE IN ONZE GENEN ZIT.

Sinds 1912 werken we als bouwbedrijf aan constructies die meerdere decennia meegaan. Het zit dan ook in onze genen om nu al na te denken over wat er in de toekomst met onze projecten gebeurt. Dit maakt de stap van bouwen voor een lange levensduur naar meer aandacht voor de ecologische aspecten relatief klein. Vandaar dat we bij De Geus Bouw inmiddels de nodige ervaring hebben met het gebruik van energiezuinige, milieuvriendelijke en herbruikbare materialen.

Al meer dan een eeuw oog voor duurzaamheid.
Duurzaam bouwen krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Maar in feite zijn we er bij De Geus Bouw al ruim een eeuw mee bezig. Naast het zo min mogelijk belasten van het milieu, gaat het bij duurzaamheid namelijk ook om een lange levensduur. En omdat dit altijd ons uitgangspunt is geweest, leveren we al vier generaties lang kwalitatief hoogstaande en onderhoudsarme gebouwen op. Van oudsher letten we bij De Geus Bouw dan ook goed op de lange termijn effecten van onze keuzes. Met als resultaat dat het voor ons heel logisch is om actief bezig te zijn met nieuwe duurzame bouwmethodes en materialen. Op die manier kunnen we gebouwen of delen daarvan een tweede of zelfs een derde leven geven. En ervoor zorgen dat de wensen van nu niet ten koste gaan van de behoeften van morgen.

Kwaliteit geeft altijd de doorslag.
Als bouwbedrijf zijn we behoorlijk ver in het ontwikkelen van duurzame projecten. We staan dan ook open voor het werken met groene bouwmaterialen, zoals isolatie van schapenwol, hennep beton of leemplaten. Hetzelfde geldt voor het gebruik van hout, staal en steen dat al een leven achter zich heeft. Want als je daar zorgvuldig mee omgaat, kan het minstens nog een aantal decennia mee. Wat echter wel altijd de doorslag geeft voor onze materiaalkeuze is de kwaliteitsnorm die we hanteren. Niet alleen omdat we hoge eisen stellen aan wat we bouwen, maar ook omdat je er duurzaam plezier van moet kunnen hebben. Pionieren om het pionieren is aan ons dus niet besteed. We geloven namelijk meer in langdurige liefde dan in kortstondig geluk.

Duurzaam tot in elke voeg.
Bij De Geus Bouw hebben we veel respect voor mensen en bedrijven die doen waar ze voor staan. Vooral omdat we zelf al meer dan 100 jaar op basis van dit principe werken. De opdracht om een nieuw kantoorpand te bouwen voor Leegwater houtbereiding, viel dan ook meteen in goede aarde. Want als specialist in duurzaam en verduurzaamd hout, wilde het bedrijf zoveel mogelijk haar eigen producten gebruiken voor de constructie. Aan ons de mooie taak om het tastbare bewijs te bouwen van Leegwater’s expertise en vakmanschap. En ervoor te zorgen dat hun aandacht voor duurzaamheid ook werd vertaald naar een energiearme constructie. Dit resulteerde in de verwerking van diverse verantwoorde houtsoorten, onder meer in de gevelbekleding, de spanten, de deuren en de trappen. Gecombineerd met een Warmte Koude Opslag, zonnepanelen en thermische isolatie in de houten frames om het energieverbruik tot een minimum te beperken.

Een mooie toekomst voor onze geschiedenis.
In Nederland doen we veel om historische panden te behouden en te blijven gebruiken. Maar met de groeiende vraag naar duurzame renovaties, levert dit wel de nodige uitdagingen op. De gebouwen zijn immers meestal uit een tijd dat zaken als milieuvriendelijkheid en energieverbruik niet of nauwelijks aandacht kregen. Terwijl een moderne en technisch betere aanpak vaak wringt met het behoud van het oorspronkelijke karakter. Bij De Geus Bouw hebben we veel ervaring met het duurzaam maken van monumenten. En daarmee ook in het bedenken van slimme oplossingen om de toekomst van een pand te verenigen met de geschiedenis. Een goed voorbeeld daarvan is de verbouwing van basisschool De Springplank in Amsterdam. Een project waarbij we rekening moesten houden met ’oude’ plafondhoogtes en een voor warmteverlies zorgende betonconstructie. Door bijna alle leidingen in de vloer te verwerken en temperatuurgevoelige constructiedelen te isoleren, bereikten we toch de gewenste verbeteringen. Met als resultaat dat het schoolgebouw zijn oorspronkelijke vorm en karakteristieke elementen behield én nu duurzaamheidsklasse A heeft.

Geen einde, maar een nieuw begin.
Bij duurzaam bouwen is er veel aandacht voor de levensduur en het energieverbruik van gebouwen. Maar daarnaast moet je ook letten op de herbruikbaarheid van de materialen en de levensloopbestendigheid van het ontwerp. Het gaat er namelijk om dat een pand ook aan het einde van zijn levenscyclus nog waarde heeft. En dus in delen of als geheel makkelijk een andere toepassing kan krijgen. Zo zijn we bij De Geus Bouw bijvoorbeeld aan de slag gegaan met speciale, niet gemetselde gevelstenen die weer makkelijk te demonteren zijn.  En denken we na over een flexibele indeling van woonhuizen, om deze snel aan te kunnen passen aan de leeftijd van de bewoners. Op die manier dragen we bij aan het efficiënter omgaan met wat we bouwen en met de grondstoffen die we daarvoor nodig hebben. Want als onze generatie nu al een voorsprong opbouwt, beginnen onze kinderen en kleinkinderen niet meteen met een achterstand.

Wilt u werken met een bouwbedrijf dat al ruim een eeuw duurzaam denkt? Bel 0226 – 316 244.

Projecten

Villa Aerdenhout

Nova Zembla lofts Amsterdam

Kantoorpand Leegwater Houtbewerking

Crossdock magazijn MXD Assendelft

Basisschool de Springplank

Kantoorpand Amsterdam

Contact